فهرست مطالب

علوم اعصاب شفای خاتم - سال دهم شماره 1 (پیاپی 50، زمستان 1400)

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال دهم شماره 1 (پیاپی 50، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الیاس مزروعی، مهدی آذرنوش*، مجید قشونی، محمدمهدی خلیل زاده صفحات 1-11
    مقدمه

     هدف اصلی این مطالعه ارایه روشی برای تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر است. این بیماری با از بین بردن سلول های عصبی در سیستم عصبی و کاهش ارتباطات و فعل و انفعالات عصبی، عملکرد حافظه را کاهش می‏دهد.

    مواد و روش ها

    سطح این بیماری باید با توجه به ارتباط این بیماری با ویژگی های مختلف در سیگنال مغزی و تصاویر پزشکی تشخیص داده می شود. ابتدا با پیش پردازش مناسب، خواص غیر خطی مانند نمودار فاز، بعد همبستگی، آنتروپی و نمای لیاپانوف استخراج شده و جهت طبقه بندی از شبکه عصبی المن استفاده شده است. سپس صحت عملکرد شبکه عصبی المن با شبکه عصبی کانالوشنی مقایسه شده است. استفاده از روش های یادگیری عمیق از جمله شبکه عصبی کانالوشنی، می تواند نتایج مناسب تر و دقیق تری در میان سایر روش های طبقه بندی داشته باشد.

    یافته ها

    در حالت استفاده از دو شبکه CNN و یک شبکه MLP صحت نتایج در افراد سالم 98 درصد و در افراد بیمار خفیف 97/7 درصد و در افراد بیمار شدید 97/5 درصد بدست آمده است. در حالت استفاده از یک شبکه CNN با ترکیب ویژگی ها سیگنال مغزی و تصاویر پزشکی در حالت تحریک صحت نتایج در افراد سالم 95 درصد و در بیماران خفیف 92/5 درصد و در بیماران شدید 97/5 درصد می باشد، در حالت یادآوری صحت نتایج در افراد سالم 75 درصد و در بیماران خفیف 72/5 درصد و در بیماران شدید 87/5 درصد است. صحت نتایج در شبکه عصبی Elman با ترکیب ویژگی های سیگنال مغزی و تصاویر پزشکی 94/4 درصد و در حالت بدون ترکیب ویژگی ها، صحت نتایج 92/2 درصد شده است.

    نتیجه گیری

    در بین روش های پردازشی ارایه شده جهت دسته بندی سه کلاس سالم، بیمار خفیف و بیمار شدید، روش ترکیب ویژگی های سیگنال مغزی و تصاویر پزشکی موجب افزایش صحت نتایج طبقه بندی کننده CNN و Elman شده است.

    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، تشخیص، الکتروانسفالوگرافی، تصویر برداری رزونانس مغناطیسی
  • لیلا راستگار فرج زاده، محمد اصغری جعفر آبادی، محسن علیرضائی حور، نازیلا برومند اسفنگره* صفحات 12-20
    مقدمه

     سبک آموزش کودکان به ویژه کودکان کم توان ذهنی در طول همه گیری کووید-19 تغییر کرده است. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی آموزش حضوری و مجازی مهارت های پایه شناختی در مراکز مراقبت روزانه توانبخشی ذهنی در دوره پاندمی کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر، مطالعه طولی روند است. جامعه آماری کلیه کودکان مراجعه کننده به مراکز توانبخشی شهر تبریز بود. 30 کودک 6 تا 12 ساله تحت آموزش و توانبخشی به صورت در دسترس انتخاب شدند و نمرات این کودکان در زمینه توانایی های شناختی مرتبط با مهارت های پایه مورد بررسی قرار گرفت. ابزار مورد استفاده در این پژوهش چک لیست سنجش مهارت های پایه و مقیاس بهره هوشی وکسلر برای کودکان بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در سه فصل اول نمرات این کودکان پس از دریافت خدمات آموزشی و توانبخشی در دوره حضوری به طور معنی داری افزایش یافته است. اما با شیوع جهانی ویروس کرونا و مجازی شدن دوره آموزشی، نمرات به میزان قابل توجهی کاهش یافت. در نهایت با تلفیق آموزش حضوری و مجازی، مجددا روند حالت صعودی پیدا کرده است، اما شیب و سرعت افزایش نمرات همچنان کمتر از دوره های حضوری است.

    نتیجه گیری

    آموزش حضوری در مقایسه با آموزش مجازی و تلفیق این دو، در بهبود توانایی های شناختی مرتبط با مهارت های پایه کودکان موثرتر بود. توانمندی های مربیان و والدین در حوزه آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی باید متناسب با نیازهای ویژه این کودکان باشد.

    کلیدواژگان: کووید-19، توانبخشی، آموزش
  • امین امینی*، شهزاد طهماسبی بروجنی، الهه عرب عامری، حسن عشایری صفحات 21-33
    مقدمه

     هدف از این مطالعه مقایسه تغییرات بافت محیط بر مولفه های چشم آرام در حین اجرای مهارت هدف گیری پرتابی در ورزشکاران با سطوح مختلف مهارتی بود.

    مواد و روش ها

    30 ورزشکار (22 تا 28 سال) در سه سطح ماهر، نیمه ماهر و مبتدی انتخاب شدند. تعامل شرایط تنظیمی (ثابت/ در حال حرکت) و تغییرپذیری بین کوششی (با/ بدون تغییرپذیری) چهار شرایط هدف را ایجاد کرد و ویژگی های مربوط به رفتار خیرگی به طور مداوم در هر سناریویی ثبت شد. با استفاده از دستگاه ردیابی چشمی، رفتار خیرگی توسط یک سیستم پردازش اطلاعات ثبت و تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    ورزشکاران در سطح ماهر در مقایسه با ورزشکاران با سطوح نیمه ماهر و مبتدی، آغاز چشم آرام کوتاه تر و پایان و دوره چشم آرام طولانی تری داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر بر اهمیت مولفه های چشم آرام بر اجرای موفق ورزشکاران با شروع زودتر و مدت طولانی تر چشم آرام، تاکید نمود، خصوصا زمانی که در میدان بینایی دامنه وسیعی از اطلاعات مرتبط با تکلیف، در اشکال و مناطق مختلف ارایه می شود.

    کلیدواژگان: فناوری ردیابی چشم، محیط، مهارت های حرکتی، عملکرد ورزشی
  • نیوشا اصلانی مقدم، سعید حسن زاده*، سوگند قاسم زاده صفحات 34-44
    مقدمه

    برتری طرفی یکی از شاخص های تحول طبیعی مغز است. ارتباط بین برتری طرفی و اختلال نقص توجه_ بیش فعالی کانون توجه برخی مطالعات قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه برتری طرفی در دانش آموزان با و بدون اختلال نقص توجه_ بیش فعالی انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش از بین 130 دانش آموز (57 دختر و 73پسر) 6 تا 12 ساله شهر تهران، ایران انتخاب شد. و با غربالگری اولیه توسط معلم، دانش آموزان مشکوک انتخاب و به وسیله مقیاس مشکلات رفتاری کودکان کانرز فرم والدین و فرم معلم (1999) و مصاحبه بالینی براساس ملاک های ویرایش پنجم DSM، 65 نفر با اختلال نقص توجه- بیش فعالی انتخاب شدند. همچنین 65 دانش آموز عادی از همان پایه و مدارس به صورت تصادفی در گروه کنترل قرار گرفتند. آزمودنی ها در 4 گروه بهنجار، با نقص توجه، با بیش فعالی و با نوع ترکیبی نقص توجه و بیش فعالی قرارگرفته و برتری طرفی آن ها با پرسشنامه های دست برتری ادینبورگ (1970) و چاپمن (1987)، پابرتری واترلو (1998) و چشم برتری توسط چند آزمایش بررسی شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها با استفاده از آزمون خی دو حاکی از آن بود که بین گروه نقص توجه/ بیش فعالی و عادی در هر سه مولفه دست، چشم و پا برتری، تفاوت معناداری مشاهده شد. به علاوه بین گروه نقص توجه و عادی و همچنین بین گروه بیش فعال و عادی در مولفه‎ های دست و چشم برتری تفاوت معنی دار مشاهده گردید، اما در مولفه پا برتری این تفاوت معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    از تحلیل یافته های پژوهش می توان به این نتیجه رسید که بین برتری طرفی در دانش آموزان با اختلال نقص توجه_ بیش فعالی و همسالان عادی آن ها تفاوت معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه- بیش فعالی، مشکلات رفتاری، دانش آموزان
  • فرهاد غدیری صورمان آبادی*، خوشدوی ابراهیم زاده، ثریا انوری انبی، نسیم غضنفری صفحات 45-55
    مقدمه

     اختلال نافرمانی مقابله ای یکی از شایع ترین اختلال های رفتاری مخرب است. امروزه روش های غیرتهاجمی مانند تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز برای کنترل و بهبود نشانه های اختلالات جایگاه ویژه ای یافته اند و ممکن است مزایایی نسبت به درمان های دارویی داشته باشند. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز بر همدلی و قضاوت اخلاقی کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای انجام شد.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری پژوهش، کلیه پسران 11-8 ساله مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای مدارس ابتدایی شهر ارومیه در سال 99-1398 بود. از بین کل جامعه هدف به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تعداد 30 نفر دانش آموز دارای اختلال نافرمانی مقابله ای با استفاده از پرسشنامه درجه بندی اختلال نافرمانی مقابله ای (هومرسن و همکاران، 2006)، انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15) و کنترل (15) قرار گرفتند، سپس مقیاس همدلی گریفت (بریانت ، 1982) و پرسشنامه قضاوت اخلاقی (سینها و وارما، 1998) توسط شرکت کنندگان تکمیل گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز به طور قابل توجهی همدلی و قضاوت اخلاقی را نسبت به گروه کنترل بهبود بخشید.

    نتیجه گیری

    این مطالعه حاکی از آن است که روانشناسان و درمانگران می توانند از تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز در کنار سایر درمان ها برای بهبود همدلی و قضاوت اخلاقی کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تحریک پذیری قشر مغز، قضاوت، همدلی
  • لیلا یحیایی، رضا ابراهیم پور*، عباس کوچاری صفحات 56-64
    مقدمه

     قطعیت یکی از پارامترهای تصمیم گیری های سلسله مراتبی است. در تصمیم گیری های سلسله مراتبی، عموما تصمیمات اخذ شده در سطوح مختلف با عدم قطعیت توام هستند. پس از اخذ تصمیم ها پاسخ دریافتی می تواند یک بازخورد مثبت یا یک بازخورد منفی باشد. علت دریافت بازخورد منفی نامشخص است. انسان ها سعی می کنند این ابهام را با ارزیابی قطعیت خود حل کنند. هدف این مطالعه بررسی رابطه قطعیت آزمودنی با قدرت محرک به عنوان یک پارامتر تنظیم استراتژی در تصمیمات سلسله مراتبی است. پیچیدگی های محاسباتی مربوط به این نوع تصمیمات علاوه بر داده های رفتاری استفاده از انواع دیگری از اطلاعات را مهم تر کرده است. در این پژوهش اندازه قطر مردمک به عنوان یک منبع ارزشمند برای پیش بینی قطعیت تصمیم سلسله مراتبی استفاده شده است.

    مواد و روش ها

    در یک آزمایش سلسله مراتبی از آزمودنی ها خواسته شد به صورت همزمان جهت حرکت نقاط متحرک نمایش داده شده (چپ یا راست) در بالا یا پایین صفحه نمایش (محیط بالا یا پایین) و همچنین قطعیت خود را نسبت به نقاط انتخابی، را تعیین کنند. هنگامی که آزمودنی ها هم جهت حرکت نقاط متحرک و هم محیط را درست گزارش دادند، بازخورد مثبت شنیداری دریافت کردند. در طول آزمایش داده های حرکت چشمی آزمودنی ها توسط دستگاه ردیاب چشمی ثبت گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در تصمیم های سلسله مراتبی، تصمیمات سطح بالا به میزان قطعیت آزمودنی در تصمیمات سطح پایین وابسته است و از طرفی نتایج نشان داد تغییرات قطر مردمک به صورت معنی داری با قطعیت در ارتباط هستند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش مشخص می کند که در تصمیمات سطح بالا، میانگین اندازه قطر مردمک، قطعیت تصمیم را پیش بینی می کند و بازتاب استراتژی فرد تحت شرایط پیچیده می باشد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، مردمک چشم، انسان ها
  • احسان متین فر، ایمان الله بیگدلی*، علی مشهدی صفحات 65-74
    مقدمه

     اختلال اضطراب فراگیر یکی از شایع ترین اختلالات روانشناختی است که ویژگی های اصلی اش، نمایانگر مولفه های بنیادین در طیف وسیعی از طبقات آسیب شناسی روانی است. اختلال اضطراب فراگیر جنبه های ناشناخته زیادی دارد و رویکردهای های عصب روانشناختی، نقش نقایص کنترل شناختی را در پدیدایی و تداوم این اختلال موثر دانسته اند. کنترل شناختی دارای سه مولفه است: جا به جایی، به روز رسانی و بازداری. مطالعه حاضر بازداری را به عنوان یکی از وجوه کنترل شناختی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بررسی کرده است.

    مواد و روش ها

    با استفاده از نمونه گیری داوطلبانه، 80 دانشجوی دانشگاه فردوسی مشهد در این پژوهش علی_ مقایسه ای شرکت کردند. با انتشار اطلاعیه ای در سطح دانشگاه، دانشجویان بهنجار و کسانی که نشانه های اختلال اضطراب فراگیر داشتند با پژوهشگران تماس برقرار کردند. بر اساس نمرات پرسشنامه نگرانی پنسیلوانیا و مصاحبه تشخیصی ساختار یافته، شرکت کنندگان به دو گروه مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر و بدون علایم تقسیم شدند. در ادامه نیز برای سنجش عملکرد بازداری فعالانه و واکنشی از تکلیف علامت توقف استفاده شد.

    یافته ها

    بین بازداری فعالانه و واکنشی همبستگی مثبت معنی داری وجود داشت. گروه اختلال اضطراب فراگیر به طور معنی داری در بازداری فعالانه و واکنشی نمرات بالاتری نسبت به گروه بهنجار داشت. گروه مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر نسبت به گروه طبیعی، تعداد خطاهای حذف بیشتر و خطای ارتکاب کمتری داشتند.

    نتیجه گیری

    بازداری در اختلال اضطراب فراگیر نقش مهمی ایفا می کند و مشکلات رفتاری مرتبط در این جمعیت را تبیین می کند. بازداری بیش از حد در اختلال اضطراب فراگیر می تواند به رفتارهایی مانند، خشک زدگی، اهمال کاری و پایش تهدید مرتبط باشد. بنابراین، توجه به نقایص کنترل شناختی و بازداری در مداخلات عصب شناختی این اختلال جایگاه درمانی ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: اختلالات اضطرابی، کارکرد اجرایی، بازداری فعالانه، بازداری واکنشی
  • محمد جلیلوند* صفحات 75-84
    مقدمه

     در مطالعات مختلف، نقص تعادل در کودکان ناشنوا نسبت به افراد عادی گزارش شده است. تکالیف تعادل ایستا و پویا و ورزش های مختلف وابستگی های متفاوتی به سیستم های حسی با مکانیسم های کنترلی مختلف از جمله کنترل حلقه باز یا بسته دارند. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی تمرینات یوگا و تنیس روی میز بر تعادل ایستا و پویای کودکان ناشنوا انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک مطالعه نیمه تجربی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه پسران 12 ساله ناشنوا (30 نفر) شهر کرمانشاه بودند. ابتدا تعادل ایستا و پویا و ویژگی های تن سنجی کودکان با استفاده از آزمون تعادل لک لک و ستاره ثبت شد. سپس آزمودنی ها به طور تصادفی در دو گروه تمرینات حلقه کنترل باز (تنیس روی میز) و تمرینات حلقه کنترل بسته (یوگا) قرار گرفتند. شرکت کنندگان در هر دو گروه برنامه تمرینی خود را به مدت 8 هفته و سه جلسه در هفته انجام دادند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تمرینات حلقه کنترل باز و بسته تاثیر متفاوتی بر تعادل ایستا و پویای کودکان ناشنوا دارد. شرکت در تمرینات یوگا به طور معنی داری تعادل ایستا با چشمان بسته را در مقایسه با شرکت در تمرینات تنیس روی میز بهبود بخشید. از سوی دیگر، تمرینات تنیس روی میز در مقایسه با تمرینات یوگا تاثیر معنی داری بر بهبود تعادل پویای کودکان ناشنوا داشت.

    نتیجه گیری

    تمرینات یوگا (تمرینات حلقه کنترل بسته) تاثیر بیشتری بر تعادل ایستا داشت، در حالی که تمرینات تنیس روی میز (تمرینات حلقه کنترل باز) منجر به تعادل پویای بهتر در کودکان ناشنوا می‏شود.

    کلیدواژگان: ناشنوایی، سلول های گیرنده حسی، ورزش
  • فیروزه علویان* صفحات 85-98
    مقدمه

     عفونت کرونا ویروس 2019 (COVID-19) بیماری همه گیر و اضطراری جهانی است که موجب تغییرات مهمی در سامانه های مربوط به مراقبت های بهداشتی شده است. مطالعات قبلی احتمال افزایش وقوع ترومبوآمبولیک، ازجمله سکته مغزی، در بیماران مبتلا به COVID-19 را گزارش کرده اند. این مرور سیستماتیک با هدف توصیف فراوانی، ویژگی های بالینی و عملکرد شناختی بیماران با سکته مغزی ترومبوز مبتلابه عفونت کووید-19 انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مقالات بر اساس جستجو راهبرد در نظر گرفته شده در پایگاه های داده اصلی Google Scholar، PubMed و Science Direct برای مقالات مربوطه در فاصله زمانی نوامبر 2019 تا 3 جولای 2021 انجام شد. مقالات انتخاب شده بر اساس معیارهایی چون سن بیماران، زمان شروع سکته، سابقه بیماری قبلی، علایم بیماری، نشانگرهای التهابی، داروهای به کار رفته و سرنوشت نهایی بیماران در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از 1672 مقاله حاصل از جستجوی اولیه، 26 مقاله دارای معیارهای ورود بودند و بنابراین در تجزیه وتحلیل نهایی گنجانده شدند. نتایج مطالعه نشان داد که فراوانی سکته و مرگ ومیر در افراد مسن مبتلابه عفونت کووید-19 نسبت به سایر سنین بیشتر است. با این وجود، هنگامی که علایم سیستماتیک شدید باشند، افراد جوان در معرض عوارض عصبی هستند. سابقه قبلی بیماری های زمینه ای شدت و فراوانی بیماری را افزایش داده است. شروع سکته از 2 ساعت تا 4 هفته بعد از اولین علایم ابتلا به کووید 19 متغیر بود. علاوه بر این، علایم بیماری در مبتلایان به شکل های کم وبیش متنوعی ظاهر می شود که با استفاده از داروهای سرکوب کننده SARS-COV-2، پیشگیری کننده و ضد لخته تا حدودی بهبود می یابد. درنهایت، افزایش خطر سکته مغزی ایسکمی احتمالا چند عاملی است و با فعال شدن مسیرهای انعقادی و التهابی، افزایش سطوح D-dimer، پروتیین واکنشی C، ترومبین، فیبرین، میزان رسوب گلبول های قرمز، لاکتات دهیدروژناز و لنفوپنی منعکس می شود.

    نتیجه گیری

    اگرچه اکثر بیماران مبتلا به کووید-19 عمدتا دارای عفونت دستگاه تنفسی هستند، اما برخی از بیماران دچار عوارض ترومبوآمبولیک وریدی و شریانی می شوند که می تواند منجر به سکته مغزی شود. با این حال مطالعات بیشتری برای ارایه برآوردهای قوی تر از افزایش احتمال سکته مغزی ناشی از عفونت کووید-19 و روشن کردن پاتوفیزیولوژی دقیق ارتباط SARS-COV-2 با خطر سکته مغزی ترومبوزی موردنیاز است.

    کلیدواژگان: کووید-19، سارس-کرونا ویروس-2، سکته مغزی، ترومبوز
  • بهزاد ریگی کوته*، عابد مهدوی، عبدالغنی ریگی، توران برهانی، ذبیح الله هاشم زهی، مرضیه سیدنژاد، جعفر سارانی یازتپه صفحات 99-110
    مقدمه

    اعتیاد یک بیماری مزمن و پیشرونده است که با اختلال بدکارکردی و تغییرات در عملکرد سیستم عصبی همراه است. پیشرفت های جدید در تکنیک های غیرتهاجمی تحریک مغز، افق جدیدی را در این زمینه گشوده است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر تحریک الکتریکی جریان مستقیم فراجمجمه ای (tDCS) بر کاهش ولع مصرف در افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع فراتحلیل بود. جامعه آماری پژوهش شامل پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری، مطالعات چاپ شده در مجلات علمی و پژوهشی و پژوهش های نمایه شده توسط نویسندگان ایرانی خارج از کشور بود. پس از تعیین معیارهای ورود و خروج، مداخلات مبتنی بر تحریک الکتریکی جریان مستقیم فراجمجمه ای بر اختلال مصرف مواد بین سال های 2011 تا 2021 از پایگاه های داده‏ها انتخاب نموده و از میان آن‎ها، 18 مطالعه با 31 اندازه اثر برای تجزیه و تحلیل نهایی انتخاب شدند. مراحل فراتحلیل بر اساس روش فراتحلیل هویت و کرامر (2005) بود.

    یافته ‎ها

     نتایج نشان داد که اندازه اثر به دست آمده 0/74 بود. سطح معنی داری ترکیبی مطالعات نشان می دهد که اندازه اثر کل مطالعات تحریک الکتریکی جریان مستقیم فراجمجمه ای در تنظیم ولع مصرف در افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد معنی دار است.

    نتیجه‎ گیری

    نتایج نشان داد که اندازه اثر مداخلات مبتنی بر درمان تحریک الکتریکی جریان مستقیم فراجمجمه ای در کاهش ولع مصرف مواد بر اساس جدول تفسیر کوهن بالا است. بنابراین، استفاده از این رویکرد درمانی جدید به عنوان روشی موثر در کاهش ولع می تواند عملکرد افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: مغز، تحریک الکتریکی، ولع مصرف
|
  • Elias Mazrooei, Mahdi Azarnoosh*, Majid Ghoshuni, Mohammadmehdi Khalilzadeh Pages 1-11
    Introduction

    The main purpose of this study is to provide a method for early diagnosis of Alzheimer's disease. The disease reduces memory function by destroying nerve cells in the nervous system and reducing nerve connections and interactions.

    Materials and Methods

    The level of the disease should be diagnosed according to the association of the disease with various features in the brain signal and medical images. First, with proper preprocessing, nonlinear properties such as phase diagram, correlation dimension, entropy and Lyapunov exponent are extracted and Elman neural network is used for classification. Then, the correctness of the function of Elman neural network is compared with channel neural network. The use of deep learning methods, including channel neural network, can have more appropriate and accurate results among other classification methods.

    Results

    In the case of using two CNN networks and one MLP network, the accuracy of the results was %98 in healthy individuals, %97.7 in mild patients and %97.5 in severely ill patients. In the case of using a CNN network with a combination of features, brain signal and medical images, in the case of stimulation, the accuracy of the results is %95 in healthy individuals, %92.5 in mild patients and %97.5 in severe patients. As a recall, the accuracy of the results is %75 in healthy individuals, %72.5 in mild patients and %87.5 in severe patients. The accuracy of the results in Elman neural network with the combination of brain signal features and medical images is %94.4 and in the case without combination of features, the accuracy of the results is %92.2.

    Conclusion

    Among the processing methods proposed to classify the three classes of healthy, mild patient and severe patient, the method of combining brain signal characteristics and medical images has increased the accuracy of CNN and Elman classifier results.

    Keywords: Alzheimer Disease, Diagnosis, Electroencephalography, Magnetic Resonance Imaging
  • Leyla Rastgar Farajzadeh, Mohammad Asghari Jafarabadi, Mohsen Alirezaei Hoor, Nazila Broumand Esfangareh* Pages 12-20
    Introduction

    The style of children's education, especially children with intellectual disabilities during the Covid-19 pandemic has changed. This study aimed to compare the effectiveness of face-to-face and virtual training of basic cognitive skills in mental rehabilitation daycare centers during the Covid-19 pandemic.

    Materials and Methods

    The method of the present study is a longitudinal study of the trend. The statistical population was all children in rehabilitation centers in Tabriz, Iran. 30 children undergoing training and rehabilitation at the age of 6 to 12 years were selected by availability and the scores of these children in the field of cognitive abilities related to basic skills were examined. The instrument used in this study was a checklist for assessing basic skills and the Wechsler IQ scale for children.

    Results

    The results showed that in the first three seasons, the scores obtained by these children after receiving educational and rehabilitation services in a face-to-face course significantly increased. However, with the global prevalence of coronavirus and the virtualization of the training course, scores significantly decreased. Finally, with the combination of face-to-face and virtual education, the trend has risen again, but the slope and speed of increasing scores are still lower than face-to-face courses.

    Conclusion

    Face-to-face education compared to virtual education and the combination of the two, was more effective in improving cognitive abilities related to children's basic skills. The abilities of educators and parents in the field of virtual education and the production of electronic content should be tailored to the special needs of these children.

    Keywords: COVID-19, Rehabilitation, Education
  • Amin Amini*, Shahzad Tahmasebi Boroujeni, Elahe Arabameri, Hasan Ashayeri Pages 21-33
    Introduction

    The purpose of this study was a comparison of environmental constraints changes on quiet eye factors during performance skill of throw targeting between various athletes with three different levels of skill.

    Materials and Methods

    Thirty athletes (22-28 years) were selected in three levels; elite, expert, and novice. The interaction of regulatory conditions (stationary/in motion) and intertrial variability (present/absent) created four target conditions and recorded characteristics related to gaze behavior continuously in any scenario. Using an eye-tracking device, gaze behavior was recorded and analyzed by an information processing system.

    Results

    Athletes at the elite level had significantly quiet eye onset and longer quiet eye periods compared to athletes with semi-skilled and beginner levels.

    Conclusion

    The results of the present study emphasized the importance of quiet eye characters on the successful performance of athletes with earlier onset and longer duration of the quiet eye, particularly when presented assignment-related information in different shapes and regions in the wide field of vision.

    Keywords: Eye-Tracking Technology, Environment, Motor Skills, Athletic Performance
  • Newsha Aslani Moghadam, Saeid Hassanzadeh*, Sogand Ghasemzadeh Pages 34-44
    Introduction

    Lateralization is one of the indicators of the natural evolution of the brain. The relationship between lateralization and attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD) has been the focus of some studies. The aim of this study was to compare lateralization in students with and without ADHD.

    Materials and Methods

    The population of this study included 130 students (57 girls and 73 boys) aged 6 to 12 years in Tehran, Iran.  With initial screening by the teacher, suspicious students were selected, and by the Connors’s Children's Behavioral Problem Scale Parent Form and Teacher Form (1999), as well as a clinical interview based on the criteria of the fifth edition of the DSM, 65 people with ADHD were selected. Moreover, 65 regular students from the same grade and schools were randomly placed in the control group. Subjects were divided into 4 groups, control, ADD, HD, and a combination of ADHD. Their lateralization was assessed using Edinburgh (1970) and Chapman (1987), Waterloo (1998), and eye superiority questionnaires.

    Results

    Data analysis using the chi-square test showed that there was a significant difference between the ADHD and normal groups in all three components of hand, eye, and foot superiority. Furthermore, there was a significant difference between the group of ADD and normal and also between the group of HD and normal in the components of the superiority of hand and eye but this difference was not significant in the superiority of foot component.

    Conclusion

    There is a significant difference between lateralization in students with ADHD compared with their normal peers.

    Keywords: Attention Deficit Disorder with Hyperactivity, Problem Behavior, Students
  • Farhad Ghadiri Sourman Abadi*, Khoshdavi Ebrahimzadeh, Soraya Anvari Anbi, Nasim Ghazanfari Pages 45-55
    Introduction

    Oppositional defiant disorder (ODD) is one of the most common destructive behavioral disorders. Today, non-invasive methods, such as transcranial direct-current stimulation (tDCS), to control and improve the symptoms of various disorders have found a special place and may have advantages over drug treatments. This study aimed to investigate the effectiveness of tDCS on empathy and moral assessment of children with ODD.

    Materials and Methods

    The research design is semi-experimental with a post-test pre-test with the control group. The statistical population of the study was all 8-11 years old boys with ODD in primary schools in Urmia, Iran in 2019-2020. Out of the total target population, by multistage cluster sampling, 30 students with ODD were selected using ODD Rating Scale (Hommersen et al, 2006), and randomly assigned into two experimental (n=15) and control (n=15) groups, then Griffith Empathy Measure (Bryant, 1982) and Moral Judgment Test (Synha & Warma, 1998) were completed by the participants. Descriptive statistics and univariate Analysis of Variance were used to analyze the data.

    Results

    The results of this study showed that the application of tDCS significantly improved empathy and moral judgment compared to the control group.

    Conclusion

    The study implies that psychologists and therapists may use tDCS along with other treatments to improve empathy and moral judgment of children with ODD.

    Keywords: Cortical Excitability, Judgment, Empathy
  • Leyla Yahyaie, Reza Ebrahimpour*, Abbas Koochari Pages 56-64
    Introduction

    Certainty is one of the parameters of hierarchical decisions. In hierarchical decisions, decisions at different levels are generally accompanied by uncertainty. After decision-making, the response can be positive or negative feedback. The reason for the negative feedback is unclear. Humans try to resolve this ambiguity by evaluating their certainty, so calculations of hierarchical decisions based on certainty are debatable. The complexity of computation for these types of decisions has made it more important to use other types of information in addition to behavioral data. Since decision processes are mapped to eye responses, this study analyzes the pupil diameter, in addition to behavioral data in the context of hierarchical decisions. In this research, pupil diameter size has been used as a valuable source for predicting hierarchical decision certainty.

    Materials and Methods

    In a hierarchical experiment, the subjects were asked to repeat the direction of the displayed moving points (left or right) at the top or bottom of the screen (top/bottom of the environment), as well as their certainty relative to the selected points, simultaneously. Subjects received auditory positive feedback when they reported both the direction of moving points and the environment correctly. During the experiment, the subjects' eye data were recorded by an eye-tracker device.

    Results

    In hierarchical decisions, high-level decisions depend on the subject's degree of certainty in low-level decisions, and changes in pupil diameter are significantly associated with certainty.

    Conclusion

    This study revealed that in high-level decisions, the average size of the pupil diameter predicts the certainty of decisions and reflects the subject's strategy in complex conditions.

    Keywords: Decision Making, Pupil, Humans
  • Ehsan Matinfar, Imanollah Bigdeli*, Ali Mashhadi Pages 65-74
    Introduction

    Generalized anxiety disorder (GAD) is one of the most common mental disorders, which its core features represent basic elements of a wide variety of psychopathology categories. GAD has unknown aspects and neurocognitive accounts consider deficits in cognitive control as a basis for etiology and maintenance of this disorder. Cognitive control consists of three components; shifting, updating, and inhibition. The present study investigated inhibition as a facet of cognitive control in people with GAD.

    Materials and Methods

    Using the voluntary sampling method, 80 students of the Ferdowsi University of Mashhad participated in this retrospective study. Via announcement on the campus of the university, normal students and those who had GAD symptoms contacted researchers. Based on the scores of the Penn State Worry Questionnaire (PSWQ) and structured diagnostic interview, participants were divided into two groups; control and GAD. Finally, the stop-signal task (SST) was used to assess reactive and proactive inhibition.

    Results

    There was a significant positive correlation between reactive and proactive inhibition. The GAD group had significantly higher performance than the normal group in reactive and proactive inhibition. The GAD group also had more omission errors as well as fewer commission errors than the normal group.

    Conclusion

    Inhibitory control plays a major role in GAD and explains several behavioral problems in this population. Excessive inhibition in GAD might be linked to behaviors, like freezing, procrastination, and threat detection in anxiety. Therefore, focusing on deficits in cognitive control and inhibition plays a major role in neurocognitive interventions of this disorder.

    Keywords: Anxiety Disorders, Executive Function, Proactive Inhibition, Reactive Inhibition
  • Mohammad Jalilvand* Pages 75-84
    Introduction

    In various studies, balance defects have been reported in deaf children compared to normal individuals. Static and dynamic balance tasks and different sports have different dependencies on the sensory systems with different control mechanisms, including open or closed-loop control. This study aimed to investigate the effectiveness of yoga and table tennis exercises on the static and dynamic balance of deaf children.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental investigation. The statistical population of the present study was all deaf 12- year- old boys (n=30) in Kermanshah, Iran. Initially, static and dynamic balance and anthropometric characteristics of children were recorded using stork and star balance tests. Then, Subjects were randomly assigned into two groups of open control loop exercises (table tennis) and closed control loop exercises (yoga). Participants in both groups performed their training program for 8 weeks and three sessions per week.

    Results

    The results showed that open and closed control loop exercises had different effects on the static and dynamic balance of deaf children. Participation in yoga exercises significantly improved static balance with closed eyes compared to participation in table tennis exercises. On the other hand, table tennis exercises had a significant effect on improving the dynamic balance of deaf children compared to yoga exercises.

    Conclusion

    Yoga exercises (closed control loop exercises) had a greater effect on static balance, whereas table tennis exercises (open control loop exercises) lead to a better dynamic balance in deaf children.

    Keywords: Deaf children, Open control loop, Closed control loop, Static balance, Dynamic balance
  • Firoozeh Alavian* Pages 85-98
    Introduction

    Coronavirus disease (COVID-2019) is a global epidemic and emergency that has caused significant changes in health care systems. The previous studies have reported an increased risk of thromboembolic events, including stroke, in patients with COVID-19. This systematic review was performed to describe the frequency, clinical features, and cognitive function of patients with thrombotic stroke and COVID-19 infection.

    Materials and Methods

    The articles were searched based on the search strategy considered in the main databases of Google Scholar, PubMed, and Science Direct for the relevant manuscripts in the period from November 2019 to July 2021. The selected articles were considered based on criteria such as patient's age, time of onset of stroke, previous disease history, symptoms, inflammatory markers, drugs used, and final fate of patients.

    Results

    Out of 1672 articles obtained from the initial search, 26 articles had inclusion criteria and were therefore included in the final analysis. The results of the study showed that the frequency of stroke and mortality in older people with COVID-19 infection is higher than in other ages. However, when systemic symptoms are severe, young people are prone to neurological complications. The Previous history of underlying diseases increased the severity and frequency of the disease. The onset of stroke varied from 2 hours to 4 weeks after the first symptoms of COVID-19. Furthermore, the symptoms of the disease appear in patients in more or less various forms, which are somewhat improved by the use of SARS- COV-2 suppressive drugs, prophylactic and anti-clotting drugs. Finally, the increased risk of ischemic stroke is probably multifactorial and is reflected by activation of coagulation and inflammatory pathways, increased levels of D- dimer, C- reactive protein, thrombin, fibrin, red blood cell deposition, lactate dehydrogenase, and lymphopenia.

    Conclusion

    Although most patients with COVID-19 have a predominantly respiratory infection, some patients develop venous and arterial thromboembolic complications that can lead to stroke. However, further studies are needed to provide stronger estimates of the increased risk of stroke due to COVID-19 infection and to elucidate the exact pathophysiology of the SARS- COV-2 association with the risk of thrombotic stroke.

    Keywords: COVID-19, SARS-CoV-2, Stroke, Thrombosis
  • Behzad Rigi Kooteh*, Abed Mahdavi, Abdulghani Rigi, Turan Borhani, Zabihollah Hashemzahi, Marzieh Seyednejad, Jafar Sarani Yaztappeh Pages 99-110
    Introduction

    Addiction is a chronic and progressive disease that is associated with dysfunction and changes in the function of the nervous system. Novel advances in non-invasive brain stimulation techniques open a new horizon in this field. The aim of this study was to investigate the effect of transcranial direct current stimulation (tDCS) on reducing craving in people with substance use disorder.

    Materials and Methods

    The present study was a meta-analysis. The statistical population of the study included master's and doctoral theses, studies published in scientific and research journals, and research indexed by Iranian writers abroad. After stipulating the inclusion and exclusion criteria, interventions based on tDCS on craving in people with substance use disorder between 2011 and 2021 were selected from databases, and among them, 18 studies with 31 effect sizes were selected for final analysis. The steps of the meta-analysis were based on Howitt and Kramer Meta-Analysis Method (2005).

    Results

    The results showed that the obtained effect size was 0.74. The combined significance level of the studies was obtained, indicating that the total effect size of tDCS studies was significant in the regulation of craving in people with substance use disorder.

    Conclusion

    The results showed that the effect size of interventions based on the treatment of tDCS on reducing drug craving is high based on Cohen's interpretation table. Therefore, applying this new therapeutic approach, as an effective method in reducing craving, can improve the performance of people with substance use disorder.

    Keywords: Brain, Electric Stimulation, Craving